Frans en Adriana

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Franciscus Cornelis Paulusse wordt op 4 oktober 1905 in Poortvliet (in het huis van zijn ouders aan het Malland B45) geboren. Hij is de zoon van Hendrik Paulusse en Apolonia Gelok. Frans is de jongste van vier kinderen.

Op 31-8-1928 lezen we in de Ierseksche en Thoolse Courant dat voor het diploma van Commies der directe belastingen en accijnzen zijn geslaagd: .... F. Paulusse te Scherpenisse. ... (andere geslaagden laat ik hier achterwege). Frans slaagt op zijn twee en twintigste en gaat ook werken als Commies.

Rond de jaren 30 vinden we in de kranten een aantal malen vermelding van zijn (niet briljante) resultaten bij schietvereniging "Prinses Juliana".

Hij krijgt kennis aan Adriana Wilhelmina Noordijke. Zij bevalt op 27 december 1931 van een meisje, Plona. Op 28 januari daaropvolgend trouwen zij in Scherpenisse.

trouwfoto Frans en Adriana 1932

Frans is op dat moment 26 en Adriana pas 19 jaar.

Frans blijft werken bij de belastingen en werd regelmatig overgeplaatst. Hierdoor woonde het gezin op diverse plaatsen. (achtereenvolgens Den Haag, Roosendaal, Stampersgat en Breda). Soms woonde Frans bij zijn gezin, soms was hij door de week op zijn werkplek (aan de grens) en in het weekend bij zijn gezin. Wanneer hij door de week niet thuis was had Adriana een kostganger om het huishouden te kunnen bekostigen. Vanaf voorjaar 1944 wonen opa en oma Zeeland bij hen in huis in de Godevaert Montenstraat 3 in Breda. Opa en oma werden geëvacueerd uit Zeeland omdat Tholen door de Duitsers werd geïnnundeerd.  Opa had van de boerderij de kippen meegebracht. De kippen aten de achtertuin helemaal leeg. Van die tuin was aan het eind van de oorlog niets meer over.

Plona moest door al deze verhuizingen vaak van school veranderen. Zij heeft in dit gezin nooit een broertje of zusje gekregen. 

Na de oorlog (tussen '45 en '48) verhuist het gezin naar de Middenweg 21 in Haarlem. Frans werkt als assistent bij de belastingen en Plona gaat naar de MULO.

Hier blijkt of ontstaat een verwijdering tussen de echtelieden die er in 1950 toe leidt dat een echtscheiding wordt uitgesproken voor de arrondissementsrechtbank in Haarlem.

Plona blijft met haar moeder in Haarlem wonen. Adriana verdient bij door kleding te naaien.

Frans trouwt opnieuw in februari 1952 in Bloemendaal met Ali Vlietstra. Zij krijgen nog twee dochters en vestigen zich in Scherpenisse.

Frans is overleden in 1992 en Adriana in 2002.