Thomas Rut en Lamberdiena

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Thomas Rut van Roosmalen is in 1782 in Sint Oedenrode geboren als zoon in het tweede huwelijk van Rutger van Roosmalen met Peternel van de Wijdeven. In 1788 vestigde het gezin zich (opnieuw) in Liempde.

Lamberdiena van Lankveld wordt in 1785 in Veghel geboren.

Op 22 mei 1808 trouwen zij in Veghel. Eerst vestigen zij zich in Veghel, maar al in 1809 blijken zij naar Dinther te zijn verhuisd. Het echtpaar krijgt vijf kinderen, 4 jongens en een meisje.

Hun oudste zoon Lambertus wordt in 1809 geboren.

Thomas Rut overlijdt jong. Hij is net 40. Zijn jongste zoon Willem is goed anderhalf jaar oud.

Hoewel het gebruikelijk is in deze tijd, trouwt Lamberdiena niet opnieuw. Er is een fors aantal handeliingen (notarieel) te vinden die zij als weduwe van Thomas Rut doet. Ook gedurende haar huwelijk zijn (individuele) handelingen van haar te vinden.

Op 8 december 1814 bijvoorbeeld vinden we in de notarieel archief Dinther volgende beschrijving:

"Adriaan Jan Raaijmakers, landbouwer te Veghel heeft in ruiling gegeven aan Lamberdina van Lankveld, met assistentie van haar man Thomas van Roosmalen, landbouwer te Dinther, land op Haselberg onder Dinther genaamd den Hogen Akker en een perceel land ook aldaar op Haselberg in de Kampen. Adriaan is dit aangekomen via successie van Elisabeth Zegers overleden te Veghel op 9 december 1812. Zo heeft Lamberdina aan Adriaan in ruil gegeven een perceel land te Veghel op het Ven aan de Driehuizen genaamd den Hogen Akker. "(bron:www.bhic.nl)
We mogen dan ook aannemen dat Lamberdiena in haar tijd bepaald bemiddeld moet zijn geweest.
Lamberdina is bijna 90 als zij in 1875 overlijdt.