Gerardus en Hendrika de Laat

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Gerardus Deckers wordt in 1846 in Bokhoven geboren als het derde kind en tweede zoon van Petrus Deckers en Hendrika Pompen. Zijn oudste zusje heeft maar 29 dagen geleefd. Dus hij groeit op met zijn oudere broer Theo. Na vier jaar is zijn moeder opnieuw zwanger en krijgt nog 4 zoons en twee dochters. Francisca die in 1864 wordt geboren, leeft ook slechts een maand. Zijn jongste broer is maar liefst twintig jaar jonger dan hij.  Op zijn zevenentwintigste overlijdt zijn moeder, die dan 52 jaar oud is. Alle kinderen wonen nog thuis. Zijn vader trouwt niet opnieuw, hoewel er nog minderjarige kinderen zijn.  

Hij groeit op in het huis van zijn ouders dat op bovenstaand kaartje met 27 is aangeduid.

In mei 1877 trouwt hij in Ammerzoden met Hendrika de Laat die in Ammerzoden is geboren. Zij is net geen dertig. Hij juist wel.  Hij is de eerste in het gezin die trouwt. Een half jaar later trouwt zijn oudere broer. Hendrika is de dochter van Aart de Laat en Ardina Meulensteen. Haar vader is herbergier en landbouwer in Ammerzoden. De kans is groot dat het feest van het huwelijk in de herberg in Ammerzoden is gevierd.

Bij zijn huwelijk heeft Theo aan de verplichting van de militaire dienst voldaan.

Ze vestigen zich in Bokhoven. Hun woning wordt aangeduid als een woning aan de westeind. Zij wonen waarschijnlijk in of nabij het huis van zijn ouders. 

Theo is landbouwer.

Theo en Hendrika krijgen zes zonen en twee dochters. Zowel een zoon als een dochter sterven heel jong.

Drie jaar na zijn huwelijk is Theo's vader overleden. Hij neemt zijn bedrijf over. Of hij dat al eerder heeft gedaan is niet duidelijk.

Tussen januari 1881 en November 1882 verhuist het echtpaar met hun kinderen naar Ammerzoden (waarschijnlijk Well). De reden is onduidelijk. In 1882 trouwt zijn zus Maria Johanna. Het is mogelijk dat zij met haar man de zorg voor boerderij en kinderen overneemt. Ook is het mogelijk dat Hendrika naar haar familie terugkeert. In dezelfde tijd krijgt namelijk haar schoonzus Megchelina van Wordragen in zo'n 11 jaar tijd enkel kinderen die doodgeboren worden of kort na hun geboorte overlijden. Het zou kunnen dat dit er iets mee te maken heeft.

Hendrika overlijdt in 1916 als zij 69 is in Ammerzoden. Haar man is bij zijn overlijden in 1923, 76 jaar oud.