Pieter en Maria

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Pieter Paulusse wordt in februari 1818 als zesde kind en derde zoon van Hendrik Paulusse en Maartje Pollej in Oud Vossemeer geboren.

Kort na zijn geboorte verhuist het gezin van Oud Vossemeer naar Poortvliet. Na hem worden nog een zusje en broertje geboren die beiden in het eerste levensjaar overlijden.

Als zijn vader in 1824 sterft is hij pas 6 jaar oud. Zijn oudste zus is dan zestien.

Twaalf jaar later overlijdt zijn moeder  Zijn moeder heeft tot haar dood als arbeidster gewerkt.

Pieter trouwt als hij 43 is op 7-6-1861 in Poortvliet met Maria Steendijk. Maria Steendijk werkt vanaf haar 14 e jaar als arbeidster. Haar moeder is dan al overleden. Bij haar huwelijk is de dienstmeid.

Bij het huwelijk erkent Pieter zoon Hendrik die in april van hetzelfde jaar is geboren.

Het echtpaar krijgt liefst 12 (!) kinderen in de periode 1861-1878. Tragisch genoeg worden alleen Hendrik en zijn zussen Elizabeth (beg 1865) en Maatje (geb. 1868) volwassen. Zoon Adriaan wordt slechts 12 jaar en alle andere kinderen sterven in het eerste levensjaar.

Tenminste vanaf 1875 (maar waarschijnlijk al daarvoor) wonen Pieter en Maria aan de Rand (B96 en B55, na hernummering) in Poortvliet.

In 1902 neemt het echtpaar kleindochter Margareth Peternella Bouwman (dochter van Maatje) gedurende twee maanden meteen na de geboorte in huis.

Pieter is negentig als hij in 1908 in Poortvliet overlijdt.

Na zijn overlijden wonen Maria in bij dochter Maatje. De twee dochters van Maatje worden uiteindelijk in Bergen op Zoom in "Vrederust" opgenomen.

Maria overlijdt vier jaar later. Ze is dan 75 jaar oud.