Frans Abspoel en Willy van der Pad
Frans Abspoel wordt als jongste zoon van Evert Jacob Abspoel en Catharina Heeres op 9 januari 1905 geboren in de Cronjéstraat 124 in Schoten (nu Haarlem-Noord). Hij heeft 6 oudere broers en zussen. Bij zijn geboorte is de Cronjéstraat een rustige (nieuwbouw) woonstraat. In de eerste wereldoorlog als het voor iedereen moeilijk is om rond te komen verschijnen er in de voorkamers van deze huizen steeds meer winkeltjes. De vader van Frans heeft er een sigarenmakerij. Later wordt dit een winkel in dierenbenodigdheden (vogelzaden).
Op 10-11-1907 wordt hij in de Nederlands Hervormde Janskerk (nu is het Noordhollands archief hier gevestigd) gedoopt.
Op 30 september 1918 (hij is dan 13!) treedt hij in dienst bij de firma Enschedé. Hij staat op de algemene loonlijst, waarmee hij als kantoorbediende werkte. Op 31 oktober 1927 is hij om gezondheidsredenen ontslagen. Dit wordt niet nader toegelicht.
De foto hiernaast komt uit een foto-album dat in 1921 aan een der vennoten van de fa Enschedé is aangeboden bij zijn 25 jarig jubileum als vennoot. Frans is 16 op deze foto.
Op 24 December 1928 adverteert Frans Abspoel zich als Vioolonderwijzer in het Haarlems Dagblad
Hij treedt in 1928 en 1929 ook op als violist.
Op 12 november 1931 trouwt hij met Wilhelmina Petronella (Willy) van der Pad. Zij woont met haar ouders in de buurt op de Tweede Hoogerwoerddwarsstraat 18 in Haarlem-Noord. Zij is kantoorbediende bij een verffabriek.
Gezamenlijk vestigt het echtpaar zich op de Pieter Kiesstraat 10 in Haarlem (hoekpand op de foto). Als ze hier wonen geeft hij als beroep winkelier op (adresboek Haarlem). Of de winkel ook in dit pand gevestigd is, is niet duidelijk.
Na twee jaar verhuizen zij voor een maand naar de Grubbenstraat om zich eind november 1933 te vestigen aan het Elzenplein 25.
Hier blijft het gezin wonen tot 1937. Dan wonen ze gedurende korte tijd aan de Anemonenstraat in Santpoort (Velsen). Op 6 oktober 1938 verhuizen ze naar de Indischestraat 43. In deze nieuwbouw vestigen zij zich met een aantal gezinnen op een rij. Al deze gezinnen blijven er tot ver in de jaren 50 wonen. Uit verhalen is dit een hechte gemeenschap. Wim, de oudste zoon vertelt over deze verhuizing: "We kwamen aan en het eerste dat mijn vader uitpakte waren de steppen van mij en mijn broer Frans. Met de opmerking; en nou wegwezen hier, konden wij de buurt gaan verkennen!"
Rond de oorlog werkt Frans bij Droste in Haarlem als chauffeur. De mooie foto hiernaast stamt uit deze tijd.
Eind 1944 krijgen alle mannen in Haarlem tussen de 17 en 40 een oproep voor de arbeitzeinsatz (tewerkstelling) in Duitsland. Frans is dan bijna 35. Hij laat zijn baard staan om er wat ouder uit te zien. Op 6 december 1944 wordt in Haarlem de zogenaamde Sinterklaas razzia gehouden. Die avond zitten Wim en zijn vader in het Haarlemse concertgebouw. Bij het einde van de voorstelling gaat het rond dat er een razzia is en dat de Duitsers voor de deur van het Concertgebouw staan. Frans en Wim weten via een achteruitgang te ontkomen en naar huis te vluchten. Op deze manier ontkomt Frans aan een inzet in Rees (Dld) die als één van de zwaarste te werkstellingsplekken in Duitsland gold. Kennelijk mocht Frans daarna wel blijven werken en werd daarbij niet opgepakt. Meer over de Sint Nicolaas razia: in deze uitzending van Andere Tijden
In de hongerwinter gaat Frans op een fiets met houten wielen Noord Holland in om ruim 50 kilometer te fietsen om eten voor zijn gezin te halen. Op de terugweg loopt hij met een zak vol aardappels terug naar Haarlem. Als op 5 mei 1940 de oorlog ten einde is, fietst Frans opnieuw naar de familie in Noord Holland om het te bedanken voor wat ze in de hongerwinter hadden betekend.
Na de oorlog heeft Frans een aantal banen. Hij werkt als portier bij Holland Nautic, is militair bij de nationale reserve in Amsterdam, werkt als bedrijfscontroleur en doet kantoorwerk in de Ripperdakazerne in Haarlem.
In augustus 1960 overlijdt zijn vrouw Willy. Zij wordt begraven op de Noorderbegraafplaats in Haarlem. Het gezin heeft dan 5 kinderen: Wim, Frans, Evert, Peter en Kitty.
Frans hertrouwt in januari 1962 met Gesina (Jo) Brouwer, die zelf weduwe (zonder kinderen) is. Zij neemt de zorg voor de jongste dochter Kitty over.
In zijn vrije tijd schaakte Frans en speelde hij viool.
Na enkele maanden ziekte sterft hij op 08-05-1987 in verpleeghuis Boerhaave. Zijn vrouw Jo leeft nog tot 1994. De laatste jaren woonde zij in de Schoterhof in Haarlem.