Evert Jacob Abspoel en Catharina Heeres

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Evert Jacob wordt op 2 februari 1864 in Leiden geboren. Zijn ouders zijn Cornelis Evert Abspoel en Francina Kuijl. Zijn ouders wonen bij zijn geboorte op de Haarlemstraat. Tenminste de periode 1871-1874 woont het gezin op de Vollersgracht 14.

  Vollersgracht in de jaren 50

Met zijn ouders verhuist Evert Jacob in maart 1874 naar Haarlem. Het gezin vestigt zich eerst op de Burgwal en later op de Lange Poellaan 30 en de Leidsche Vaart.

Op 21 juli 1886 trouwt hij met Catharina Heeres, die op dat moment hoogzwanger is. Twee dagen later bevalt zij van Cornelis Evert. Catharina is naaister bij haar huwelijk. Samen gaan ze wonen op de Bakkerstraat 45 in Haarlem. Catharina is in Haarlem geboren in 1863. Drie jaar later komt haar vader te overlijden.

Evert Jacob geeft bij zijn huwelijk in 1886 als beroep sigarenmaker op. Tot na 1898 vinden we dit beroep ook nog in de adresboeken terug.

Volgens de bedrijfadministratie van de firma Enschedé werkt Evert vanaf 2 mei 1892 in hetzelfde bedrijf als zijn vader. In het adresboek wordt hij omschreven als typograaf. Op 1 mei 1915 gaat hij binnen de drukkerij van de drukkerij naar verificatie. Hier worden de drukproeven gecontroleerd.

Opoe en opa Abspoel

 

Deze foto's moeten genomen zijn in de eerste jaren van hun huwelijk.

Het echtpaar woonde nog aan De Keijstraat 7, Van Marumstraat 10, wederom de Bakkerstraat 45 en de Casteleijnstraat 21. Vanaf 30 januari 1903 wonen ze aan de Generaal Cronjéstraat 124.

Evert Jacob heeft lang bij drukkerij van Joh. Enschedé gewerkt. Hij gaat er op 31 december 1931 met pensioen.

 

 

 

 

 

 



In 1921 wordt ter ere van het 25 jarig vennoot zijn van HJDD Enschedé een fotoboek van de medewerkers gemaakt. Hierin vinden we de foto hiernaast. Evert Abspoel in 1921

De familie Abspoel is in de Cronjéstraat als eerste bewoners gaan wonen. De woningen zijn gebouwd door de Coöperatieve bouwvereniging "Het vliegend wiel". Doelstelling van de vereniging die in 1902 bij notaris ||P.F. Bordes is opgericht, is aan hare leden eigen woningen te verschaffen. Alleen te Haarlem wonende en werkenden arbeidenden of daarmede gelijkstaanden stand behoordende personen, die geen lid eener andere cooperatieve bouwvereniging zijn konden tot leden der vereeeniging worden aangenomen. De vereniging telt 40 leden. Ze bouwde 40 woningen aan de Botha en Generaal Cronjéstraten. Evert Jacob is vanaf 1905 tot tenminste 1909 secretaris van deze bouwvereeniging. Anders dan in de huidige tijd waar bouwverenigingen vooral woningen verhuren, waren deze verenigingen gericht op het in eigen eigendom krijgen van de woning. Na het betalen van een aantal jaren werd de woning daadwerkelijk eigendom van de betalende.

De Cronjéstraat is bij de bouw ingericht als woonstraat, maar tijdens de eerste wereldoorlog is er zoveel armoede dat in veel van de panden op de begane grond een winkel of bedrijf wordt ingericht. In 1916 zien we dat Hendrik Heeres als sigarenmaker in dienst van Evert Jacob, inwoont in het pand. Sigarenmakerijen aan huis waren in die tijd veel voorkomend.

 

 

 

 

 

 

De winkel is later een winkel in diervoeders geworden die door zoon Siem is overgenomen en voortgezet. Een tekening van de winkel verkregen via zoon Siem (Bob) zien we hieronder. Navraag leert hij de tekening niet zelf heeft gemaakt.

Het echtpaar krijgt 7 kinderen.

Evert Jacob overlijdt op 01-12-1937 in Haarlem en wordt op de Algemene begraafplaats Kleverlaan begraven.

Catharina verhuist op 08-09-1939 naar de Laurierstraat 22 in Haarlem. Waar ze intrekt bij haar dochter Rie (Maria Theresia) die begin 1937 ook (kinderloos) weduwe was geworden. Catharina overlijdt op vrijdag 1 juli 1949.