Cornelis Abspoel en Neeltje Verhaagen

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

In 1739 wordt Kornelis Apspoel in Leiden geboren. Doop Cornelis Abspoel Hooglandsche Kerk 

Een van de oudere huwelijken waarvan ik aantekeningen heb gevonden is het huwelijk tussen Cornelis Apspoel en Neeltje Verhagen. Van het huwelijk is een Nederland Hervormde ondertrouw aantekening gevonden van 1 mei 1767. Cornelis is verver en woont in de bon Pieterskerk in Leijden. Neeltje woont in de bon Heeregragt in Leijderdorp.

Getuige van de bruidegom is Dirk Apspoel, zijn vader. Getuige van de bruid is Teunis Verhagen, haar vader. 

In het huwelijk worden 7 kinderen geboren.

In 1786 overlijdt Cornelis. In het voorjaar van 1789 overlijdt ook Neeltje Verhage. In de Leidsche Courant van 8 juni 1789 staat het volgende artikel:

oproep leidsche courant 1789 erfenis Cornelis Abspoel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Alle en een iegelyk die iets re pretendeeren hebben, verschuldigd zyn of eenige Goederen, Gelden of Papieren onder zig berustejde mogte hebben, behoorende tot den Boedel van Neeltje Verhagen, wed. en boedelhoudster van wyle CORNELIS ABSPOEL, gewoont hebbende en overleeden binnen de Stad Leyden, worden verzogt daarvan ten spoedigste en wel uiterljk voor primo july aanstaande opgave en bevestiginge te doen ten Comptoire van den Notaris en Procureur Keerwolff, en kunnede na die tyd geen Pretentien meer worden aangenomen, maar na die tyd onder de daartoe geregtigde Erfgenaamen zal verdeeld worden.   "

De (maximaal) vier kinderen die op dat moment nog leven, zijn alle minderjarig.  Bij het huwelijk van Teunis Abspoel in 1790 is Daniel Slitsbergen, man van Elisabeth Abspoel (zus van Cornelis) getuige en vertegenwoordiger. Aangenomen mag worden dat hij ook de voogdij over de jongere kinderen) Adriana Catharina, Cornelis en Jannetje is geweest.

Uit de inventaris van de erfenis na het overlijden van Neeltje blijkt dat het voorste deel van het pand waarin zij woonden een winkel was. Gezien de grote hoeveelheid glas die aanwezig is en de aanwezigheid van "loodwinden", een aparaat waarmee lood wordt uitgerekt dat wordt gebruikt om ramen te zetten, moeten we concluderen dat Cornelis een glaszetters bedrijf had. Daarnaast valt in de boedel een zeer groot aantal schilderijen en tekeningen op. Jammer is dat hierbij geen namen van schilders worden benoemd, omdat in de 17e en 18e eeuw veel grote schilders in deze buurt hebben gewoond.