Krekelshof

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

De Krekelshof anno 2010Eind 18e, begin 19e eeuw woont de familie van Sleeuwen (Sleeuwens) op een boerderij die de Krekelshof heet.

Op de  website van de gemeente Veghel wordt het huis beschreven als:  Dwarshuisboerderij op L-vornige plattegrond onder pannen zadeldak tussen topgevels uit XIX A. Van enige architectuurhistorische waarde, vanwege het bouwtype en vanwege de in het interieur aanwezige details. Het pand heeft een historische waarde, daar op deze plaats al vanaf de vijftiende eeuw een hoeve heeft gestaan met de naam Krekelshof van waaruit de omringende gronden zijn ontgonnen. Tenminste vanaf de eerste helft van de achttiende eeuw woonde er een Van Sleeuwen.


Monumentbeschrijving op de website van de gemeente Veghel
Op enige afstand van de weg gelegen dwarshuisboerderij met rondom een met beton en tegels verhard erf, siertuin véôr het pand, rechts een moderne schuw evenwijdig over de volle lengte van de boerderij en links een kleinere schuw haaks op de boerderij.
Bakstenen pand op een L-vormige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag en een zolderverdieping boven het voorhuis, onder pannen gootloze zadeldaken tussen topgevels.. Moderne schoorsteen ter hoogte van de brandgevel met een asymmetrische voorgevel, vier traveeën breed. Het muurwerk is in kruisverband gemetseld, lage gecementeerde plint, rechte muurankers.

De rechterhelft van de gevel is vernieuwd in de tweede helft van de twintigste eeuw. Links een vernieuwd vierruitsvenster met gedeeld bovenlicht, luiken, strekken en vernieuwde onderdorpel. In dit deel van de voorgevel bevinden zich twee originele halfronde zolderlichten onder rollaag. In het rechterdeel van de voorgevel een vernieuwde deur met gedeeld bovenlicht, gecementeerde omlijsting onder een met pannen gedekt afdakje. Links naast de deur nis met 'Maria met Kind' beeldje. Aan weerskanten van de deur een dito vernieuwd venster als links in de gevel.

De linkerzijgevel van het voorhuis is geheel begroeid met klimop. Beneden een gemoderniseerd vierruitsvenster met gedeeld bovenlicht. Ter hoogte van de zolderverdieping twee kleinere vierruits vensters.
De rechterzijgevel van het voorhuis heeft een kelderlicht met diefijzers, daarboven een klein vierruits opkamervenster met rollaag en ter hoogte van de zolderverdieping een dito vierruits venster. Het achterhuis is omstreeks 1961 geheel vernieuwd. Links tegen het achterhuis is een aanbouw onder plat dak uit 1959 aanwezig.Het voorhuis heeft nog grotendeels zijn oorspronkelijke indeling. In de voorkamer aan weerskanten van de gemoderniseerde schouw een kastenwand met paneeldeuren Rechts in het voorhuis een keuken met balken plafond, laag opgeklampt deurtje naar ondiepe kelder, daarnaast een opgeklampte deur naar opkamer met origineel hang en sluitwerk. Vanuit opkamer gaat een trapje naar zolder, op de zolder zijn nog deels originele kapspanten en sporen aanwezig. Voor de rest zijn de houtconstructies vanwege betimmeringen niet te zien.