Abspoel nieuws

foto Cornelis Evert in Hoge resolutie

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Soms kom je heel toevallig iets tegen....

 

Een aantal jaren geleden heb ik in het archief van de fa Enschede uit het fotoboek uit 1879 een foto van Cornelis Evert Abspoel gemaakt. Bij thuiskomst bleek de foto helaas niet helemaal scherp, maar omdat ik niet beter had, heb  ik 'm toch gepubliceerd.

Vandaag keek ik toevallig of er nog nieuw material op de site van het Noordhollands archief was en .... daar bleken ze de foto's vorig jaar gedigitaliseerd te hebben. Nu heb ik een loeischerpe foto:

 

Op de site heb ik 'm natuurlijk ook meteen aangepast...

Wel typisch dat die krulletjes in de Abspoelfamilie nog altijd zichtbaar zijn.

 

krantenartikelen Cornelis Abspoel op de site

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Vandaag heb ik onder Cornelis en Francina twee pagina's toegevoegd met krantenartikelen.

Eén pagina is gewijd aan de artikelen rondom het overlijden van Cornelis Abspoel in april 1897 en de andere aan de activiteiten van de Typografische vereniging Tot nut en gezellig verkeer, waarvan hij lange tijd voorzitter was.

   

Nieuwjaar en oude recepten

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Het nieuwe jaar is weer in aantocht! Goede voornemens worden geformuleerd. En.....

Oude receptenboeken worden uit de kast gehaald. Elk jaar opnieuw halen wij het kookboek van mijn schoonmoeder (heel schattig met alle losse recepten erin) weer uit de kast. Want geen recept zo goed en befaamd van oliebollen en appelflappen als dat van mijn schoonmoeder en schoonvader.

Oliebollen bakken was een traditie die met veel bombarie werd vertoond bij mijn schoonouders. Bijna net zoals de traditie van mijn schoonvader om een kerstboom te hebben waarvan de piek precies tot het plafond komt. (de truc is dat je speelt met hoe hoog het tafeltje onder de boom moet zijn gegeven de hoogte van de boom, mijn schoonvader heeft heeft nooit een boom teruggebracht omdat ie niet paste ;-)). Een dag voor oudjaar was mijn schoonmoeder in de weer met het "op gang brengen" van actieve gist. En moest er bier gehaald worden, want dat dronken mijn schoonouders niet, maar moest wel in het oliebollenbeslag. De dag erna bakte mijn schoonvader oliebollen, met een schort en een klusjasje, met stropdas! Ze waren heerlijk!

 

Hiernaast zien jullie een foto van het beduimelde (want met oliebollenhanden besmeurde) kookboek van mijn schoonmoeder. Je ziet alle oudjaarsdagen bijna langskomen. Weet je nog toen oom Jules en tante Henny kwamen? En toen opa Frans (uit Haarlem) voor het eerst met oma Jo oudjaar kwam vieren? Elke vlek kent een verhaal.

 

Tradities zijn er om verder te brengen. Al jaren zijn wij zelf op 30 december met gist in de weer. Vanochtend was Mariens gist ontploft en hebben we Roy en Irene weer uitgelegd dat teveel alcohol (restproduct van gist) maakt dat de gist doodgaat. Gelukkig kon de gist gereanimeerd worden. Roy staat nu buiten (wij bakken in verband met de geur altijd buiten!) appelflappen te bakken. De oliebollen zijn net klaar. Tradities die doorgaan zijn heerlijk (en lekker) vooral als ze niet door ons hoeven te worden klaargemaakt.

Gelukkig hoeven goede voornemens pas in het nieuwe jaar weer uitgevoerd te worden.... toch?

 

Wij wensen jullie een heel goed 2013!

 

   

nieuwe Abspoel pagina's

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

In de Abspoel pagina's zijn kleine wijzigingen aangebracht.

Grootste wijziging is het plaatsen van de tekening van de hand van Bob Abspoel van de winkel in Diervoeders aan de Cronjé straat  (pagina Evert Jacob en Catharina)

   

bezoek aan de firma Enschedé

Let op: opent in een nieuw venster | Afdrukken |

Afgelopen donderdag ben ik naar het museum Enschedé geweest. Dat wilde ik al heel lang, maar omdat je daar eigenlijk alleen op donderdag en op dinsdag terecht kunt was het nog niet gelukt. Nu in de vakantie lukte het wel en was de (enige) archivaris Johan de Zoete ook niet op vakantie.

Het museum bezoeken is nog niet zo eenvoudig, want er is een enorm strenge beveiliging, omdat je nl. onder de staatsdrukkerij zit in de megakluis van 20 bij 30 meter. Nadat ik keurig was aangemeld en het terrein op kwam rijden moest ook mijn achterbak gecontroleerd...... Ik had toch eerst langs het oud papier en het oud plastic moeten rijden.

Ik heb leuk onderzoek gedaan. De resultaten kun je grotendeels zien op de pagina bij de familie Abspoel. Ik ga nog wat schrijven over de aantekeningen van Joh Enschedé over wat hij in 1897 op de begrafenis heeft gezegd. Ook zijn er meer gegevens over lonen, maar die staan in mijn aantekeningenboekje.... en dat heb ik (stom stom stom) in het museum laten liggen....

   

Pagina 1 van 2